Nyúl terméktanács

Receptek

Citromos babéros nyúlraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg nyúllapocka, 1 csokor vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg laskagomba, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskaná
Az összes recept megtekintése» Recept küldése»
Csomagolás igény szerint

Élelmiszerbiztonság

Az 1990-es évek második fele óta egyre szaporodó, és az európai fogyasztó közönség körében egyre nagyobb a felháborodást és pánikot, ennek következtében drasztikus fogyasztás visszaesést okozó élelmiszerbotrányok / kerge marhakór, dioxinos csirke stb. / új és rendkívüli nagy kihívások elé állította az egész európai élelmiszeripart, így különösen a húsfeldolgozást.

A fogyasztók bizalma megrendült számos termékben, így azok piaca több hónapos időszakra is összeomlott. A termelőkre és feldolgozókra egyaránt rendkívül súlyos anyagi következményekkel járó esetek arra késztették és kényszerítették az Európai Unió és Magyarország hatóságait, hogy szinte drákói szigorúságú intézkedéseket hozzanak a fogyasztók érdekében.

Kialakították az egyes termékek un. nyomonkövethetőségének követelményét, ami például a nyúlhús esetén azzal jár, hogy a gyártónak, forgalmazónak nem csupán a feldolgozás, hanem a teljes termékpálya, azaz a takarmány alapanyagául szolgáló nyersanyagok termelésétől az élőállat tenyésztésén, felnevelésén át a feldolgozásig és egyéb logisztikai szolgáltatásokig dokumentálható információi legyenek, és azokat szükség esetén a végfelhasználó, a fogyasztó megismerhesse.

Az elmúlt néhány évben hazánkban is fokozatosan bevezetésre került az un. HACCP rendszer, melynek lényege, hogy a feldolgozó üzemekben, kereskedelemben és vendéglátásban feltárja a veszélyforrásokat, rizikópontokat, és azok kivédésre megfelelő garancia rendszer álljon rendelkezésre.

A ma Magyarországon működő négy nyúlfeldolgozó üzem mindegyike rendelkezik a szükséges minősítéssel, és a nyomon követhetőség kritériumainak is szinte 100%-ban eleget tudnak tenni.

A folyamatosan szigorodó szabályokat mindig a piac, a fogyasztók speciális, újabb és újabb igényei motiválják, hiszen az azoknak való megfelelési kényszer a sikeres, rentábilis működés egyik alapvető feltétele. Ennek következtében a különféle új hatósági előírások általában nem öncélúan születnek, hanem az Európa szerte mind erősebbé váló fogyasztói érdekek és igények hívják életre azokat.

Vissza

Pályázatok

Jelentkezési lapok
LEGFRISSEBB PÁLYÁZATOK:
összes pályázat
Bemutatkozó videónk
Statisztikák
Argórmarketing Centum
Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával