Nyúlhús fogyasztás ösztönzo promóciónk következo állomása Debrecenben lesz a Farmer Expón.
Ideje: 2017. augusztus 18. (péntek) 10.00 -16.00 óráig
Helye: Debreceni Egyetem; Debrecen, Böszörményi u. 138
Programok / Nyulas szakmai nap:
Szakmai eloadások 10.00-12.00 óráig
Kerekasztal beszélgetés 12.10-12.50 -ig
Nyúlhús "FozoShow" - Bede Róbert mesterszakács irányításával 13.00-16.00 óráig
Vendégeink:
Dr. Nagy István Földmovelésügyi Minisztérium államtitkára, a rendezvény fovédnöke
Daróczi László Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft ügyvezetoje.
A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Mindenkit várunk szeretettel!
További információ:
Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
+36 30 955 9913 Juráskó Róbert, elnök
info@nyultermektanacs.hu
2017.06.09.
Országos kampány indult a nyúlhús-fogyasztás hazai népszer?sítésére a budaörsi Auchan áruházban. Az eseményen Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese és a promóció fovédnöke, dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivoje, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, valamint Balogh Gabriella, az Auchan beszerzési igazgatója indította útjára a kampányt.
A megnyitón Bede Róbert mesterszakács készített ízletes nyúlételeket az érdekl?d?knek. A következo hetekben országszerte több helyszínen lesz látványfozés és kóstoltatás a kampány keretében, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készítheto ínyencségeket, azok élettani elonyeit és elkészítésének igen változatos módjait.
Az agrártárca miniszterhelyettese kiemelte, hazánk jelenleg Európa legnagyobb nyúlhús-exportorének számít, ugyanakkor a hazai nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk. Itthon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is. Nagy István felhívta a figyelmet a nyúlhús kedvezo élettani hatásaira. A promóció céljáról pedig elmondta, azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék a nyúlhús elonyeit és elkészítésének változatos módjait.
Dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivoje elmondta, az AMC az elmúlt évtizedekben számos nagysikeru fogyasztásösztönzo kampányt, áruházi akciót szervezett és bonyolított le. A most induló kampánnyal is az a céljuk, hogy segítsék a tudatos fogyasztói magatartás, az egészséges táplálkozás, a környezettudatos termékválasztás elterjedését, illetve a kiváló minoség?, hazai termékek piaci promócióját. A szóvivo kiemelte, az Agrármarketing Centrum fogyasztásösztönzo kampányaival továbbra is aktív szerepet tölt be a magyar agrárium és élelmiszergazdaság versenyképességének javításában.
A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogy a kampány célja, hogy megismertessék a fogyasztókkal ezt a könnyen emésztheto, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér húst, hogy a nyúlhús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. A nyúlhús gasztronómiai értéke is igen magas, talán nem véletlen, hogy a kiemelkedo konyhakultúrával rendelkezo országokban gyakran kerül a családok asztalára. Számtalan kreatív módon elkészíthetoek a nyúl különbözo részei, és bátran választhatóak akár az ünnepi menük csúcspontjának csakúgy, mint hétköznapi ebédek vagy grill partik ízletes fofogásának. A nyúlhús kedvezo élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy diétás étrenden élok, kisgyermekek és idosek is fogyaszthassák. Méltán mondhatjuk, hogy a nyúlhús a 21. század fehérje forrása.
Az Auchan áruházak a nyúlhús népszerusítésére a széles termékkínálatban és a kedvezo árakban látják a megoldást: állandó, széles választékkal várják a vásárlókat friss nyúlhús termékekbol. A termékek között legnépszerubbek a pecsenyenyúl lapocka, a nyúl apróhús, a pecsenye nyúl comb, de olyan különlegesség is megtalálható, mint a nyúlmáj. Balogh Gabriella, az Auchan Retail Magyarország beszerzési igazgatója elmondta, hogy bár a nyúlhús még csak közel 1%-át teszi ki a teljes hús forgalmuknak, de egyre népszerubb. Az elmúlt évben az állandó, minoségi választéknak és a kedvezo árnak köszönhetoen kétszer annyi nyúlhúst értékesítettek áruházainkban, mint egy évvel ezelott, és bíznak abban, hogy a jövoben ez a húsféle még népszerubb lesz.
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, melyet els?sorban felgyorsult életritmusunk, élettempónk indokol. A korszer?, zsírszegény, de ugyanakkor tápláló ételek elkészítése mindenki számára fejtörést okoznak. Kevesen tudják, de a nyúlhús, kedvez? étrendi hatásai következtében ideális, és nem utolsósorban igen egészséges, nagy biológiai érték?, könnyen emészthet? étkezési alternatívát nyújt. A többi gazdasági állatfajjal összehasonlítva fehérjében gazdag, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Húsában kevesebb a telített és több a táplálkozási szempont hasznos, telítetlen zsírsavak aránya. Emellett kedvez? élettani, emésztési és diétás hatásai is vannak.
Megnevezés | Kcal | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
sertéshús, kövér | 400 | 14,5 | 37 | 0,2 |
sertéshús, sovány | 150 | 20,3 | 6,8 | 0,4 |
marhahús, kövér | 280 | 18,1 | 23 | 0,3 |
borjúhús | 110 | 19,5 | 4,5 | 0,3 |
Ponty | 150 | 15 | 8,7 | 0,1 |
liba, kövér | 490 | 16 | 45 | 0,2 |
Tyúk | 128 | 20 | 5 | 0,4 |
Csirke | 109 | 21,5 | 2,5 | 0,5 |
Galamb | 100 | 22,1 | 1 | 0,5 |
házinyúl | 162 | 22,5 | 8 | 0,4 |
Különböz? állatok húsának kalória- és tápanyagtartalma (100g)
Kifejezetten ajánlott kismamák részére is, hiszen a szakért?k a sovány és izmos nyúlhúst els?k között említik a babáknak adható húsfélék között. És ne felejtkezzünk el a nyúlhús kiemelked? vastartalmáról sem (4 mg/100 g), mely elengedhetetlenül szükséges a pici megfelel? táplálásához és fejl?déséhez.
A nyúlhúst már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is szívesen fogyasztották ?seink, els?sorban persze a tehet?sebbek, hisz akkoriban sem volt olcsó. Napjainkban a mediterrán országokban, f?leg Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Máltán számít rendkívül kedvelt és keresett terméknek. Ezekben az országokban - melyek Málta kivételével a legnagyobb termel?k is egyben -, az egy f?re es? éves fogyasztás 1,5-3 kg között alakul. Összehasonlításul a hazai fogyasztás ennek körülbelül az 1 százaléka. Pedig a semleges ízhatású, fehér nyúlhús a fentiekben ismertetett kiemelked?en kedvez? táplálkozás élettani hatásokon túl számtalan felhasználási, elkészítési lehet?séget kínál mind a háziasszonyoknak, mind pedig a vendéglátásban, gasztronómiában dolgozó szakembereknek. Persze az is tény hogy néhány ok valóban megnehezíti a nyúlhús er?teljesebb elterjedését a hazai fogyasztók körében. Ezek közül ki kell emelni, hogy viszonylag magas árfekvés? termékr?l van szó, és részben ezzel a ténnyel kölcsönhatásban a kereskedelemben, gasztronómiában való hozzáférhet?sége is viszonylag korlátozott. Ennek ellenére az utóbbi 2-3 évben egyre több hazai bevásárlóközpontban, hipermarketben megtalálható a konyhakész nyúlhús.
2003-ban megjelent Magyarországon az els?, kizárólag nyúlhúsból készült ételeket tartalmazó szakácskönyv egy nem szakmabeli szerz?, Somlai Sándor tollából / 126 étel nyúlhúsból, Gazda Kiadó 2003/.
A további népszer?sítés érdekében a Nyúl Terméktanács a múlt évben kampányt indított a belföldi fogyasztás ösztönzésére. A kampányhoz megnyerte Frank Júlia, az elismert és rendkívül népszer? gasztronómus-újságíró szakmai közrem?ködését, akinek nyúlhúsból készített kreációi az ?sz folyamán folyamatosan jelentek meg a gasztronómiai magazinokban. 2005-ben a kampányban némi irányváltást tervez a Terméktanács, és a gasztronómiai sajtó mellett nívós budapesti és vidéki éttermekben szervez nyulas napokat, emellett bevásárló láncok üzleteiben tartandó kóstoltatásokkal is fel kívánja hívni a korszer? táplálkozás híveinek figyelmét e kit?n?, egészséges alapanyagra.
Kedvcsinálóként pedig böngésszék át az itt mellékelt ételrecepteket, melyeket a Nyúl Terméktanács felkérésére Frank Júlia álmodott meg. Az ételmodellek kivitelezésében közrem?ködött Lusztig Tamás mesterszakács és Csigó László fotóm?vész.