Nyúl terméktanács

Receptek

Citromos babéros nyúlraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg nyúllapocka, 1 csokor vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg laskagomba, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskaná
Az összes recept megtekintése» Recept küldése»
Csomagolás igény szerint

NAGYHAJMÁSI Felvásárlási, Beszerző, Feldolgozó, Raktározó, Értékesítő és Szolgáltató Gazdaszövetkezet

Székhely: 7343 Nagyhajmás - Nemerőpuszta
Postai cím: 7343 Nagyhajmás - Nemerőpuszta
Tel: 06-72-451-130

Magyarországon a nyúltenyésztésnek több évtizedes hagyománya van. A hazai vágónyúl előállítás egymástól két jól elkülöníthető szektorban történik: a kistermelői szférában és a nagyüzemi telepeken. A 90-es évek elejéig az ágazatban az árualap 90-95%-át a kistermelői kör állította elő. A nagyüzemek megjelenésével mára ez a szám 25-30%-ra változott. A tendencia ellenére e termelői körre az ágazatnak szüksége van, ezen termelők esélyeit növelheti ha értékesítési tevékenységüket közösen végzik, ezért alakult 2000.01.14-én 18 alapító taggal a "Nagyhajmási" Felvásárlási, Beszerző, Feldolgozó, Raktározó, Értékesítő és Szolgáltató Gazdaszövetkezet.

A Gazdaszövetkezet célja, hogy a tagjai által megtermelt és megtermeltetett mezőgazdasági termékeket továbbértékesítési céllal felvásárolja, szükség esetén raktározza, lehetősége szerint feldolgozza; a tagok termelő tevékenységéhez szükséges anyagok és eszközök beszerzését segítse. A szervezet fontos feladata a termeléstől az értékesítésig terjedő folyamat koordinálása illetve a piaci igények felmérése és piaci kapcsolatok kiépítése. A szövetkezet további célja, hogy az EU-konform termelési feltételrendszert megismertesse tagjaival és segítse, hogy gazdaságuk megfeleljen az EU normáknak.
A Szövetkezet tagjai egyenként nem, vagy csak nehezen kaptak volna hitelt a pénzintézetektől, ezért 2001. évben a "Nagyhajmási" Gazdaszövetkezet Gazdahitelt vett fel, melyet szerződésben szabályzott feltételek mellett helyezett ki tagjai számára. A hitel segítségével a tagok biztosítani tudják a termeléshez szükséges optimális feltételeket: nagy genetikai értékű tenyészállat vásárlásával és kiváló minőségű intenzív takarmány beszerzésével jövedelmezőbb termelést tudnak megvalósítani és képesek megfelelni az egyre szigorúbb piaci követelményeknek.

Megalakulás óta folyamatosan emelkedett a Szövetkezet tagjainak létszáma, az alapító 18 főről 2003.évre 22-re nőtt.
2003.évben a megalakulása óta sikeresen működő Gazdaszövetkezet számára nagy fejlődési lehetőséget jelentett termelői csoportként történő elismerése. Az ideiglenes elismerés reményeink szerint segíti a Szövetkezetet céljai elérésében.

A Gazdaszövetkezet tagjai a Baranya Megyei Agrárkamarának és a Nyúl Terméktanácsnak. A kapcsolatok kiépítése és fenntartása az ágazat szereplőivel (termelők, felvásárlók, feldolgozó üzemek és kereskedők) és a különböző érdekképviseleti szervezetekkel a Gazdaszövetkezet elnökének a feladata. A Szervezet elnöke 10 éve irányítja az ANAS Mg. Szövetkezetet, amely az egyik legnagyobb hazai húsnyúl előállító. Tagja a Nyúl Terméktanács elnökségének Kapcsolatai révén a Gazdaszövetkezet naprakészen értesül a szervezet hatékony irányításához szükséges aktuális információkról.

További előnyt biztosít a Gazdaszövetkezet tagjai számára, hogy a záros határidőn belül kötelező jelleggel bevezetésre kerülő EU-normáknak közös szervezetet alakítva könnyebben megfeleljenek. A közeljövőben előírás lesz, hogy a késztermék visszavezethető legyen az élőállat előállítóig. A kistermelők egyenként ennek az elvárásnak termelésük kis volumenénél fogva nem képesek megfelelni.
A Szövetkezet a jelenlegi 22tagból álló létszámát a nyitott tagság elvének megfelelően növelni kívánja. A régióban (Somogy, Tolna, Baranya) ezáltal szeretnénk a nyúltartást újra fellendíteni, jövedelem kiegészítést biztosítva néhány ember számára. Célunk, hogy a legrátermettebbek állományuk fokozatos növelésével vállalkozó méretű (családi vállalkozás) nyúltelepet alakítanának ki.

A Gazdaszövetkezet jelenleg alkalmazottat nem foglalkoztat, a Szövetkezet munkájának szervezését, irányítását a menedzsment végzi. A termelő tevékenységet a szervezet tagjai végzik, 22 tagja közül 21 őstermelő ill. családi gazdálkodó egy pedig társas vállalkozás. A számviteli-pénzügyi munkák irányítását illetve végzését szerződés alapján szakember végzi.

2004.évben az Európa terv Agrár-hitel programjának segítségével megvalósult beruházás során vásároltunk egy nyúl-és egy takarmányszállító gépjárművet.

A hetente történő értékesítés folyamatos árbevételt jelent a Szövetkezetnek, így a szervezet pénzügyi helyzete stabil.
A szervezet a tevékenységet non-profit jelleggel végzi, árait úgy képzi, hogy csak a működéséhez szükséges költségek fedezésére képez eredményt.
Jövedelem a mezőgazdasági tevékenységet végző gazdaszövetkezeti tagoknál kell hogy képződjön.

Az őstermelői kisgazdaságokban és a nagyüzemi telepen a tenyésztői munka hasonlóképpen folyik. Mindkét típusú gazdaságban a piaci igényeknek megfelelően középnagytestű fajtájú nyulat tenyésztenek: a Magyarországon a Kaposvári Egyetem által kitenyésztett Pannon fehér fajtát.

A Szövetkezet tagjai által előállított és értékesített húsnyúl mennyisége a megalakulás óta évről évre fokozatosan nő.

A kistermelői szférában előállított húsnyúl felvásárlási ára szezonális és nagy az áringadozás, nehezen kiszámítható. A "Nagyhajmási" Gazdaszövetkezet húsnyúl felvásárlási és értékesítő tevékenységével szerződésben kiszámíthatóbb és magasabb árat biztosít tagjainak, ezáltal jövedelmező termelési és kiszámítható értékesítési feltételeket teremt számukra.

Vissza

Pályázatok

Jelentkezési lapok
LEGFRISSEBB PÁLYÁZATOK:
összes pályázat
Bemutatkozó videónk
Statisztikák
Argórmarketing Centum
Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával